Nieuws
Hoe staat Pensioenfonds TNO ervoor? 31 maart 2021 We zitten nog steeds in een lockdownperiode; helaas is het coronavirus nog niet onder controle. In deze update vertel ik, Kostijn van Gerven directeur Pensioenfonds TNO, hoe het Pensioenfonds er op dit moment voor staat.

Afgelopen jaar heb ik op de site regelmatig een persoonlijke update gegeven om iedereen op de hoogte te houden hoe we ervoor staan en hoe we ons inzetten voor de uitvoering van de pensioenregeling. In de Life & Pension van maart heb ik aangegeven dat als er aanleiding voor is, dat ik dat dan zal continueren. Omdat het eerste kwartaal van 2021 bijna achter ons ligt, zet ik de meest recente ontwikkelingen op een rij. 

Marktontwikkeling
Eind vorig jaar lieten de markten een breed herstel zien als gevolg van de aankondiging van het eerste Coronavaccin door de firma Pfizer. Markten noteerden in het vierde kwartaal hierdoor zeer sterke resultaten. In het eerste kwartaal van 2021 heeft deze herstelbeweging zich voortgezet. Omdat naar verwachting de economie aantrekt, gaan beleggers ervan uit dat de Centrale banken hun monetaire stimuleringsmaatregelen mogelijk eerder zullen beëindigen. Dit betekent dat de vraag naar obligaties zal afnemen, met een stijging van de rente tot gevolg. Dit zien we vooral in de Verenigde Staten waar de rente de afgelopen drie maanden inmiddels sterk is opgelopen. In Europa is de rente ook wel gestegen, maar minder sterk dan in de VS. Door het verschil in rente en renteverwachtingen is de dollar het afgelopen kwartaal ook wat sterker geworden ten opzichte van de euro. 

Onze financiële gezondheid
Als we kijken hoe het fonds er nu voor staat, dan merken we dat de financiële positie van het fonds het afgelopen kwartaal is verbeterd. Dat komt door de positieve aandelenrendementen, de sterker wordende dollar en de oplopende rente. De dekkingsgraad laat zien hoe het fonds er financieel voor staat. Met een dekkingsgraad van 100% is er precies genoeg geld om de pensioenen te betalen. Eind vorig jaar was de dekkingsgraad 104,9%. De verwachting is dat de dekkingsgraad eind maart zal uitkomen op een niveau van rond de 110%. 

Verstuur informatie digitaal
Een praktisch punt wil ik nog even onder de aandacht brengen. Alle medewerkers bij onze pensioenuitvoerder AZL werken ook zoveel mogelijk thuis. Als dat van toepassing is, verzoeken we u om informatie dus digitaal aan AZL toe te sturen (pf-tno@azl.eu). En heeft u vragen? Dan is AZL natuurlijk ook telefonisch bereikbaar: 088 – 1162 401.
 
Ik houd u op de hoogte
Zoals gezegd houd ik u op de hoogte van de ontwikkelingen als daar aanleiding voor ons. Als er u vragen heeft, dan kunt u die uiteraard naar ons mailen: info@pftno.nl.

Tot slot wens ik eenieder alle goeds voor de komende paasdagen. Laten we met z’n allen volhouden; samen krijgen we corona onder controle. 

Met vriendelijke groet,
Kostijn van Gerven
Directeur Pensioenfonds TNO 

Deze website gebruikt cookies om te kunnen functioneren en het gebruik te analyseren teneinde het gebruiksgemak te verbeteren.Akkoord