Het bestuur van het pensioenfonds heeft jouw hulp nodig!

Het bestuur van het pensioenfonds heeft jouw hulp nodig!

De uitnodigingen om mee te doen aan een onderzoek waarmee het fonds wil achterhalen met hoeveel onzekerheid jouw pensioengeld kan worden belegd, zijn op 27 maart jl. per mail of brief verstuurd. De brief kan enkele dagen later in de bus vallen. De resultaten van dit onderzoek zijn belangrijk voor het vaststellen van het beleggingsbeleid in de nieuwe pensioenregeling. Het bestuur wenst u veel succes met het invullen van het onderzoek. 

Nederland heeft sinds 1 juli 2023 een nieuw pensioenstelsel. De pensioenregeling van Pensioenfonds TNO verandert hierdoor ook. De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel staat voor de meeste pensioenfondsen gepland in de periode 2025 tot en met 2027. Naar verwachting gaan wij in 2026 over naar het nieuwe stelsel. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Met dit onderzoek zetten we een belangrijke volgende stap in dit proces. Jouw deelname is daardoor belangrijk en zeer waardevol.

Basis voor beleggingsbeleid
Ook in het nieuwe stelsel is het belangrijk dat het pensioenvermogen wordt belegd zodat onder andere de pensioenen mee kunnen groeien met de inflatie. Om de nieuwe pensioenregeling zo goed mogelijk te laten aansluiten bij jouw voorkeuren en om een zo hoog mogelijk verwachte pensioenuitkering voor jou te kunnen realiseren, wil Pensioenfonds TNO achterhalen met hoeveel onzekerheid jouw pensioengeld kan worden belegd. Daarom doet Pensioenfonds TNO onderzoek naar hoe je tegen deze onzekerheid aankijkt. De uitkomsten van dit onderzoek zijn voor het bestuur van het fonds belangrijk voor het bepalen van het beleggingsbeleid.

Als je vragen hebt over dit onderzoek, dan kun je deze mailen naar vragen@pftno.nl.

Eerder onderzoek
Pensioenfonds TNO heeft ruim twee jaar geleden ook een onderzoek uitgevoerd naar de mate waarin deelnemers onzekerheid willen en kunnen accepteren en hoe zij aankijken tegen onder andere de mate van solidariteit van deelnemers onderling. Dit heeft belangrijke informatie opgeleverd. Het heeft mede bijgedragen aan de keuze voor de zogenaamde solidaire regeling in het nieuwe pensioenstelsel.

Ondertussen is er meer duidelijk over hoe deze regeling in de praktijk gaat werken. Een belangrijk onderdeel van deze regeling is de solidariteitsreserve. Deze kan heel effectief worden ingezet tijdens de uitkeringsfase om verlagingen van de uitkering te beperken, zonder dat dit ten koste gaat van het opgebouwde kapitaal van de (voormalig) werknemers. Hierdoor kan meer onzekerheid over de beleggingsrendementen worden geaccepteerd dan wanneer een dergelijke reserve niet zou worden ingericht.

In het vorige onderzoek kon je met een schuifje aangeven welke mogelijke pensioenuitkomsten het meest passend voor jou was. De kern van dit nieuwe onderzoek bestaat uit keuzes tussen twee mogelijke (pensioen)uitkomsten. Je wordt hierbij gevraagd wat de meest wenselijke uitkomst is.