Home/Geen categorie/Onderzoek risicobereidheid: Hoe kijk jij naar je pensioen?

Onderzoek risicobereidheid: Hoe kijk jij naar je pensioen?

Onderzoek risicobereidheid: Hoe kijk jij naar je pensioen?

We willen graag weten hoeveel risico je wilt lopen met je pensioen. In januari ontvangen daarom alle deelnemers, gewezen deelnemers en pensioengerechtigden van ons een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek. IG&H voert dit onderzoek voor ons uit. Het onderzoek duurt circa 10 minuten.

Meer of minder risico
In het onderzoek vragen we jou om met de pensioenmeter jouw voorkeur aan te geven. Je kunt met een schuifje het risiconiveau bepalen, waarbij je direct de mogelijke uitkomsten van het pensioen kunt zien. De laatste stand voordat je naar de volgende vraag gaat gebruiken wij voor het onderzoek. In het onderzoek zit een filmpje. Bekijk dit goed voordat je verder gaat!

Hieronder hebben we alvast een paar veelgestelde vragen en antwoorden over het onderzoek op een rij gezet. En heb je een vraag over het onderzoek, neem dan gerust contact met ons op.

Hoe kan ik meedoen met het onderzoek?
Alle deelnemers, gewezen deelnemers en pensioengerechtigden ontvangen van Pensioenfonds TNO een e-mail met de uitnodiging en persoonlijke link voor het onderzoek.

De link in de e-mail werkt niet of het onderzoek werkt traag, wat kan ik daaraan doen?
Het onderzoek werkt niet met Internet Explorer, maar wel op iedere andere gangbare browser. Het onderzoek werkt het beste op een tablet, pc of laptop. Een telefoon is niet geschikt om mee te doen met het onderzoek.

Is het onderzoek anoniem?
Ja, het onderzoek is anoniem. De uitkomsten worden anoniem verwerkt en er is geen link tussen je gegevens en de uitkomsten.

Is het belangrijk dat ik meedoe aan het onderzoek?
Ja, pensioen verandert en daarvoor moeten keuzes gemaakt worden. Dat doen we uiteraard het liefst ook op basis van jouw mening.

Wat gebeurt er met de uitkomsten van het onderzoek?
De uitkomsten zijn belangrijk voor het vormgeven van het beleggingsbeleid van Pensioenfonds TNO. Het pensioenfonds is er voor de deelnemers. De uitkomsten geven een beeld van hoe de deelnemers van het pensioenfonds aankijken tegen het nemen van beleggingsrisico’s.

De bedragen in de pensioenmeter zijn niet gelijk aan mijn pensioenaanspraken, hoe kan dat?
Het onderzoek is niet gepersonaliseerd, je ziet daarom een inschatting van pensioenuitkomsten in 3 scenario’s, bij verschillende manieren van beleggen van het pensioen. In het onderzoek zijn aannames gedaan, omdat het niet persoonlijk is. Zo gaan we uit van 45 jaar volledige opbouw van pensioen tot 68 jaar. En van een bepaalde salarisgroep. De genoemde bedragen in de tabel zijn netto (dus na aftrek belasting) en inclusief een volledige AOW.

Het onderzoek loopt vast / de grafieken laden niet / ik krijg een wit scherm
Het onderzoek kan vastlopen door het gebruik van Internet Explorer. Explorer is een browser die qua programmatuur veel aanpassingen vergt, en steeds minder gebruikt wordt (enkele procenten nog tegenwoordig). Explorer wordt inmiddels ook niet meer door Microsoft ondersteund. Gebruik voor het onderzoek een andere browser zoals Chrome, Edge, Firefox, Opera of Safari.

Ook kan het zijn dat u het op de smartphone probeert. Het onderzoek moet plaatsvinden op een desktop en werkt niet goed op een smartphone.

Ik gebruik wel de juiste browser (Chrome of Safari) en toch werkt het niet
Dit heeft meestal te maken met speciale instellingen (cookies, firewall, add on’s, caps lock, explorer, etc) op individuele computers.

Indien u problemen blijft houden is het vaak het gemakkelijkst even een andere computer (en dus instellingen) te nemen. In bijna alle gevallen lukt het namelijk wel.