Pensioenfonds TNO scherpt beleid aan met betrekking tot impact bonds

Pensioenfonds TNO scherpt beleid aan met betrekking tot impact bonds

Sinds enige tijd ziet Stichting Pensioenfonds TNO ziet af van de directe investeringen in producenten van steenkolen, teerzanden, schalie-energie en arctic drilling (olie en gasboringen binnen de poolcirkel). Het gaat dan om directe investeringen in aandelen en obligaties van bedrijven die meer dan 5% van hun omzet genereren met die activiteit. Deze vorm van uitsluiting wordt ook wel negatieve screening genoemd.

Nu wil het geval dat sommige van onze actieve obligatiemanagers, zij die een grote mate van beleggingsvrijheid hebben en waarvan eveneens de holdings op naam staan van het pensioenfonds, ook beleggen in obligaties die tot doel hebben een oplossing te bieden voor problemen in maatschappij of milieu. Dit zijn impactbeleggingen. De investering hierin wordt door de actieve managers primair ingegeven vanuit rendementsoogpunt, niet vanuit maatschappelijke overwegingen.

Pensioenfonds TNO kiest nu bewust voor de expliciete bijdrage aan maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid waarvan het bestuur en de deelnemers in het deelnemersonderzoek van afgelopen zomer hebben aangegeven deze belangrijk te vinden. Dit doen wij door onze euro creditmanagers te verplichten minimaal de benchmarkexposure naar impact bonds aan te houden in de portefeuilles die voor ons managen. Tegenwoordig is een breed palet van impact bonds beschikbaar, de bekendste zijn Green bonds.

Lees hier het volgende memo.