Home/Geen categorie/Pensioenkeuze ‘bedrag ineens’ uitgesteld

Pensioenkeuze ‘bedrag ineens’ uitgesteld

Pensioenkeuze ‘bedrag ineens’ uitgesteld

Eerder las je al over een nieuwe keuzemogelijkheid voor mensen die met pensioen gaan: een bedrag ineens opnemen. De wet die deze nieuwe mogelijkheid regelt ligt al enige tijd klaar. Maar het is nog steeds niet zeker wanneer de wet ingaat. Doel was 1 januari 2023, maar deze datum wordt niet gehaald. Uitstel naar 1 juli 2023 – of zelfs nog later – is inmiddels een feit.

‘Bedrag ineens’ betekent dat je, als je met pensioen gaat, een deel van je pensioen (maximaal 10%) gelijk kunt opnemen en uitgeven. Extra geld is natuurlijk altijd goed nieuws. Maar je las het al in ons eerdere bericht: er zitten ook nadelen aan.

Let ook op de nadelen
Dit zijn de minder leuke gevolgen waar je rekening mee moet houden:

 • het pensioen dat je de rest van je leven elke maand van ons fonds krijgt wordt lager
 • het bedrag dat je opneemt telt mee voor de belasting en wordt opgeteld bij jouw inkomen
  • je gaat hierdoor – in het kalenderjaar waarin je het bedrag ineens krijgt – meer belasting betalen
  • toeslagen die je in dat jaar krijgt (zoals huur- of zorgtoeslag) kunnen lager worden; misschien moet je zelfs iets terugbetalen
  • ook een uitkering kan lager worden
  • de zorgpremie die wordt ingehouden op jouw pensioen wordt hoger
 • als je een bedrag ineens opneemt, kun je er niet meer voor kiezen om eerst tijdelijk een hoger (of lager) pensioen te ontvangen (‘hoog-laag’/’laag-hoog’).

Weeg voor- en nadelen goed af
Een deel van je pensioen opnemen heeft dus voor- en nadelen. Kijk daar goed naar vóórdat je een keuze maakt. Maar het is en blijft uiteindelijk jouw keuze.

Vragen?
We begrijpen het als je hierover vragen hebt. Met vragen over jouw pensioen kunt je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag.