Terugblik 2020: positieve resultaten ondanks coronacrisis

Terugblik 2020: positieve resultaten ondanks coronacrisis

Ondanks dat het jaar 2020 een bijzonder jaar was met een coronacrisis hebben de beleggingen het goed gedaan. Private equity spande daarbij de kroon. De beleidsdekkingsgraad is wel iets gezakt. Hoe zit dat?In 2020 is een rendement behaald van 8,8%. Tegen de achtergrond van wat er allemaal gebeurd is in 2020 is dat een resultaat waar we zeker tevreden over kunnen zijn. We hadden vanwege de coronacrisis immers te maken met diverse lockdowns en een forse economische terugval. Het positieve rendement is dus ondanks die situatie goed te noemen. In onderstaande tabel is weergegeven hoe het resultaat van 8,8% tot stand is gekomen.

Behaald rendement

Beleggingscategorie 2020 2019
Vastgoed -7,0% 14,3%
Aandelen 0,7% 25,5%
Vastrentende waarden 5,1% 8,5%
Private equity 35,8% 15,7%
Woninghypotheken 1,6% 7,0%
Gemiddeld rendement 5,7% 13,1%
Bijdrage derivaten 3,1% 0,9%
Totaal rendement 8,8% 14,0%

 

Toelichting op de resultaten
De vastgoedbeleggingen hebben het meest te leiden gehad van de coronacrisis. Met name de beleggingen in winkels en kantoren stonden onder druk vanwege de lockdowns en het feit dat mensen thuis gingen werken.

De aandelenmarkten zijn het jaar met een plus afgesloten. Na de forse dalingen in het eerste kwartaal van 2020, wisten de markten zich gedurende de rest van het jaar goed te herstellen. Vooral de Amerikaanse aandelenmarkt deed het goed vanwege het grote belang van de grote technologiebedrijven zoals Apple, Facebook en Amazon, in die markt.

Het jaar 2020 stond mede in het teken van de forse daling van de rentes. Dit was een direct gevolg van de coronacrisis. Dit had een positief effect op de beleggingen in staatsobligaties, bedrijfsobligaties en bedrijfsleningen (vastrentende waarden), woninghypotheken en de beleggingen in rentederivaten. Met name de bijdrage van de rentederivaten aan het resultaat (3,3%) was groot in 2020.

De categorie die het meest in het oog springt bij het pensioenfonds is de categorie private equity. Deze categorie behaalde in 2020 een netto rendement – na aftrek van alle kosten – van 35,8%. Daarmee leverde private equity een belangrijke bijdrage aan het resultaat over 2020. Dit gold overigens ook al voor 2019 toen private equity na de categorie aandelen het hoogste rendement behaalde. De keerzijde van het hoge rendement bij private equity is dat de vermogensbeheerkosten relatief hoog uitvallen in 2020. Deze komen uit op 1,51%. Het grootste deel van de stijging van de vermogensbeheerkosten zijn een gevolg van de prestatieafhankelijke vergoedingen die worden betaald aan de private equity managers. Gebruikelijk is dat 20% van de winst als prestatieafhankelijke vergoeding wordt betaald. Dat betekent dat 80% resteert voor de deelnemers van het private equityfonds. Zoals de tabel laat zien komt dat overeen met een netto rendement van 35,8%. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het positieve resultaat en daarmee aan de dekkingsgraad van het fonds.

De dynamiek van de dekkingsgraad
Het rendement van 8,8% heeft een positief effect op de dekkingsgraad. Toch is de dekkingsgraad in 2020 gedaald van 108% naar 106%. Dit heeft te maken met de sterke stijging van de pensioenverplichtingen, onder invloed van de rentedaling die in 2020 heeft plaatsgevonden. Doordat het Pensioenfonds het renterisico niet volledig afdekt maar voor 40%, heeft dat een negatief effect gehad op de ontwikkeling van dekkingsgraad. Gelukkig heeft het positieve rendement van het beleggingsresultaat gezorgd dat een grotere daling is voorkomen. Het rendement van 2020 heeft daar zeker aan bijgedragen.