Wat is gewijzigd in de pensioenregeling per 1 januari 2023

Wat is gewijzigd in de pensioenregeling per 1 januari 2023

Op 1 januari 2023 is een aantal parameters in de pensioenregeling aangepast. Ook is de nieuwe afspraak rondom de pensioenpremie in combinatie met de pensioenopbouw verwerkt.

Sinds het aflopen van de vijfjarige premieafspraak in 2020, wordt vanaf 2021 jaarlijks de premieafspraak vastgesteld. De hoogte van de premie wordt bepaald door de sociale partners van TNO (Raad van Bestuur TNO en de Ondernemingsraad). Dit gebeurt tijdens de arbeidsvoorwaardenonderhandeling; pensioen is immers een arbeidsvoorwaarde. Op basis van de gekozen pensioenpremie kan het bestuur van Pensioenfonds TNO vervolgens aangeven wat de bijbehorende pensioenopbouw is. Je ziet dit dus ook terug in de pensioenregeling van 2023. In de pensioenregeling 2023 is de premieafspraak voor 2023 verwerkt. De andere wijzigingen van de pensioenregeling, zijn een logisch vervolg op afspraken zoals die wettelijk zijn vastgelegd, zoals de maximale pensioenopbouw. In dit nieuwsbericht zetten we die veranderingen op een rij en geven we aan wat deze wijzigingen voor je pensioen betekenen.

Pensioenopbouw en pensioenpremie in 2023
In de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden voor 2023 hebben de sociale partners besloten om in 2023 de pensioenopbouw gelijk te houden aan die van 2022: 1,50%. Op basis van deze pensioenopbouw komt de totale pensioenpremie in 2023 net iets hoger uit: 20,34% in plaats van 20.33%. Die premie van 20,34% betaal je niet volledig zelf; een deel hiervan betaalt de werkgever. Het andere deel van deze pensioenpremie verrekent de werkgever net als anders met de medewerker via het salaris. Bij de berekening van de werknemerspremie houdt de werkgever rekening met de premievrije voet. Je kunt op je salarisstrook van januari zien hoeveel dat is.

Waarom nog steeds een lagere pensioenopbouw?
De pensioenopbouw is dus 1,50%, maar de ambitie van Pensioenfonds TNO is een pensioenopbouw van 1,75%, zoals bij de pensioenregelingen van voor 2021. De sociale partners hebben besloten om in 2023 de pensioenopbouw op 1,50% te houden; wel is daardoor de pensioenpremie een fractie verhoogd naar 20,34%. Uiteindelijk is over 2022 de rente fors gestegen en daardoor de dekkingsgraden ook. Binnenkort volgt meer informatie over de indexatie van de opgebouwde pensioenen en de ingegane pensioenrechten per 1 januari 2023.

Aanpassing andere bedragen
Naast de pensioenpremie met bijbehorende opbouw, zijn er een paar fiscale aanpassingen van de pensioenregeling: het ‘drempelbedrag’ en het maximale bedrag voor pensioenopbouw. Bij de berekening van je pensioenopbouw moet je daar rekening mee houden. Op basis van die aspecten kun je kijken wat de wijziging van 2022 betekent voor je uiteindelijke pensioenopbouw.

‘Drempelbedrag’
Allereerst het ‘drempelbedrag’, ook wel franchise genoemd. Dat is het bedrag waarover je geen pensioen opbouwt. Dit bedrag is ongeveer gelijk aan de AOW-uitkering die je vanaf je AOW-leeftijd van de overheid ontvangt. Vanaf 1 januari 2023 is de hoogte van de franchise € 16.878 (2022: € 15.700).

Maximale bedrag
Daarnaast geldt er ook een (wettelijk) maximaal bedrag waarover je ouderdoms- en partnerpensioen kunt opbouwen. Dat bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd. In 2023 is dat € 128.810. Verdien je meer? Dan kun je bijvoorbeeld bij Pensioenfonds TNO via de Netto Pensioenregeling je pensioen aanvullen. Ook is er een aanvullende verzekering voor het partner- en wezenpensioen.

Wat betekent deze wijzigingen voor je pensioenopbouw?
Het ouderdomspensioen dat je ontvangt bij pensionering is een optelsom van wat je elk jaar hebt opgebouwd plus eventuele indexatie en wordt in principe levenslang uitgekeerd vanaf je 68e. Jarenlang was dat opbouwpercentage 1,75%, maar sinds 2021 kan dat variëren en is het een stuk lager. In 2023 is het opbouwpercentage net als in 2022 1,50%. Dit heeft gevolgen voor het uiteindelijk te bereiken pensioen op de pensioendatum (in de regel je AOW-datum). Voor 2023 betekent het dat je over maximaal € 128.810 – € 16.878 = € 111.932 * 1,50% ouderdomspensioen plus 70% partnerpensioen kunt opbouwen.

Extra Pensioen
Doordat de hoogte van de pensioenopbouw nog geen 1,75% is, is er meer ruimte voor inleg in de bruto Extra Pensioenregeling. Op basis van je persoonlijke gegevens kun kijken hoeveel ruimte de pensioenregeling voor jou op dit punt biedt. In december hebben alle medewerkers hierover een brief ontvangen van het Pensioenfonds. De brief is in je digitale dossier geplaatst. Wil je die bekijken? Ga naar Mijn Pensioen. Nadat je met je DigiD-gegevens hebt ingelogd, vind je onder Documenten bij correspondentie de brief.

Partnerpensioen
Wat je dus opbouwt aan partnerpensioen bedraagt voor 2023 70% van 1,50%. Normaliter zou bij overlijden van een medewerker worden uitgegaan voor de resterende duur tot aan de AOW-datum van 70% van 1,50%. Sinds 2021 geldt de afwijkende afspraak die sociale partners hiervoor hebben gemaakt. Bij overlijden tijdens dienstverband wordt voor de resterende duur tot de AOW-datum van de overledene niet uitgegaan van 70% van 1,50% maar van 70% van een fictieve opbouw van 1,75% pensioenopbouw.

Bekijk de wijzigingen
In de portal van Pensioenfonds TNO kun je in loop van de komende weken de gevolgen van de wijzigingen per 2023 al zien. Je kunt daar de aangepaste bedragen zien. Ga naar ‘Mijn pensioen’ en log in met je DigiD. Op basis van die gegevens kun je dan voor jezelf bepalen of uiteindelijk genoeg pensioen wordt opgebouwd.

Ook zul je de wijzigingen tegenkomen op je jaarlijkse pensioenoverzicht. In de loop van dit jaar ontvang je het pensioenoverzicht over de stand per 1 januari. Heb je problemen met inloggen of inhoudelijke vragen over het pensioenoverzicht, neem dan contact op met onze pensioenuitvoerder AZL.

Ambitie
Ondanks de lagere pensioenopbouw sinds 2021, die is bepaald door de hoogte van de pensioenpremie bij de arbeidsvoorwaardenonderhandeling van TNO, wil Pensioenfonds TNO benadrukken dat de ambitie een pensioenopbouw van 1,75% en een partnerpensioen van 70% van 1,75% is. Deze ambitie is dan ook expliciet gemaakt in het pensioenreglement van Pensioenfonds TNO van 2023. Dit en de andere wijzigingen van 2023 kun je daarin terugvinden.

Contact
Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen over je pensioen. Neem dan contact op met onze pensioenuitvoerder AZL. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op nummer 088 – 116 2401 of via de mail pf-tno@azl.eu.