Actuele dekkingsgraad in januari door indexaties flink gedaald

Actuele dekkingsgraad in januari door indexaties flink gedaald

Onze financiële positie is in januari een stuk minder goed geworden. Niet vreemd, omdat ons fonds uw pensioen met ingang van 1 januari verhoogt (indexatie). Hierdoor daalde onze actuele dekkingsgraad met 11,3%-punt naar 122,2%. De beleidsdekkingsgraad steeg met 0,2%-punt, en is nu 130,3%.

De actuele dekkingsgraad stellen we elke maand op de laatste dag vast. Deze daalde in januari 2023 van 133,5% naar 122,2%.
De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde van de afgelopen twaalf actuele dekkingsgraden. Deze dekkingsgraad verandert daardoor minder sterk. Onze beleidsdekkingsgraad steeg in januari van 130% naar 130,3%.

Wat gebeurde er in januari?
In januari werd onze financiële positie een stuk minder goed, maar dat is wel te verklaren. We verhoogden de pensioenen met ingang van 1 januari met 9,93%, en dat zorgt voor een flinke stijging van onze verplichtingen. Daar kwam nog eens bij dat de rente daalde, waardoor onze verplichtingen verder stegen. En stijgende verplichtingen zorgen nu eenmaal voor een lagere dekkingsgraad.

Er was ook goed financieel nieuws. Onze beleggingen werden in januari namelijk meer waard. Hierdoor nam ons vermogen toe. Maar de toename van ons vermogen was niet voldoende om de gevolgen van de indexaties en de lagere rente op te vangen. Met als resultaat een flink lagere actuele dekkingsgraad. Die lagere dekkingsgraad is geen verrassing; we wisten dat de dekkingsgraad door het verhogen van uw pensioen flink zou dalen.

De beleidsdekkingsgraad steeg met 0,2%-punt naar 130,3%. Dit komt omdat dit een gemiddelde is over de afgelopen twaalf maanden. En de dekkingsgraad van januari 2023 hoger was dan in januari 2022 (die nu niet meer meetelt).

De meest recente cijfers van de beleidsdekkingsgraad staan op de site.