Ben je 1 juli 2026 59 jaar of ouder? Bekijk de TOP-tip

Ben je 1 juli 2026 59 jaar of ouder? Bekijk de TOP-tip

Goldman Sachs stopt per 1 juli 2026 met de uitvoering van de aanvullende pensioenregelingen. Het kan handig zijn om net voor die datum je TOP te benutten als je dan 59 jaar of ouder bent.

In ons nieuwsbericht van 22 december 2023 hebben we aangegeven dat Goldman Sachs per 1 juli 2026 stopt met de uitvoering van onze aanvullende pensioenregelingen (TOP, Extra Pensioen en Netto Pensioen). Het opgebouwde kapitaal van deze aanvullende pensioenregelingen zal zeer waarschijnlijk worden ingevaren in het nieuwe pensioencontract. De nieuwe pensioenregeling start immers naar verwachting op diezelfde datum: 1 juli 2026. Als je opgebouwde kapitaal van je TOP-rekening wordt verwerkt in de nieuwe pensioenregeling, dan is je opgebouwde kapitaal niet weg. Je kunt nog altijd je pensioen vervroegen, maar er zal minder flexibiliteit zijn. Je TOP bestaat dan immers niet meer omdat het dan onderdeel is geworden van je nieuwe pensioenregeling.

TOP-tip
Vanwege de vermindering van de flexibiliteit na 1 juli 2026 kan het interessant zijn om te overwegen – als je op 1 juli 2026 59 jaar of ouder bent – om je TOP-kapitaal voor die tijd te gebruiken voor een (gedeeltelijke) TOP-uitkering. Het kapitaal moet dus wel voor 1 juli 2026 zijn ingezet voor een TOP en voor die datum moet de rekening dan gesloten zijn. Op die manier kun je je TOP benutten. Na 1 juli 2026 is de TOP-regeling niet meer van toepassing.

Dus als je de intentie hebt om rond de datum van 1 juli 2026 gebruik te maken van de TOP, is het te overwegen om deze datum te vervroegen naar een datum vlak voor 1 juli 2026.

Wat moet je dan doen?

  1. Bereken met de Pensioenplanner welke mogelijkheden voor jou haalbaar zijn. Je kunt de Pensioenplanner gebruiken als je ingelogd bent met je DigiD bij ‘Mijn pensioen’ (rechtsboven op de site).
  2. Als je je TOP-kapitaal rond 1 juli 2026 wilt inzetten om (gedeeltelijk) eerder te stoppen met werken, dan is het raadzaam om de LifeCycleMix Prepensioen te kiezen zodat het risicoprofiel daarop is aangepast. Je kunt dit zelf instellen bij Goldman Sachs.
  3. Wil je je TOP-kapitaal gebruiken? Geef dat dan 3 maanden voor de daadwerkelijke ingangsdatum van je (gedeeltelijke) pensioen aan ons door (pf-tno@azl.eu) en dus uiterlijk 31 maart 2026.
  4. Het inzetten van je TOP-kapitaal voor een tijdelijke pensioenuitkering heeft wel gevolgen voor je dienstverband. Bespreek dit tijdig met je werkgever.

NB Pensioenberekeningen met een ingangsdatum na 1 juli 2026 zijn nog niet mogelijk. De reden is dat de verwachte ingangsdatum van de nieuwe pensioenregeling 1 juli 2026 is. Pas als de nieuwe pensioenregeling definitief is, is het mogelijk om pensioenberekeningen te maken voor pensioenen die in gaan na die datum.