Hoeveel risico kun en wil jij lopen?

Hoeveel risico kun en wil jij lopen?

Alle (ex) medewerkers die aanvullend pensioenkapitaal opbouwen met de regeling Extra Pensioen, Netto Pensioen en Top, zijn afgelopen najaar gevraagd om mee te doen met een online onderzoek. Doe je mee aan deze regeling? Lees dan wat het advies is op basis van het online onderzoek.

Met de pensioenregeling van TNO bouw je ouderdoms- en partnerpensioen op. Daarnaast kun je vrijwillig voor eigen rekening en risico aanvullend pensioenkapitaal opbouwen met de regeling Extra Pensioen, Netto Pensioen en Top. Pensioenfonds TNO heeft dan voor jou een rekening bij Nationale Nederlanden Investment Partners (NN IP), waarop dat aanvullende pensioenkapitaal staat. Je hebt zelf toegang tot deze rekening. Met jouw inloggegevens van NN IP kun je de rekening(en) voor je Extra Pensioen, Netto Pensioen en TOP zelf beheren. Zo kun je daar ook je risicoprofiel kiezen. Dat kun je bepalen door te kijken naar wat je in de toekomst wilt doen met je opgebouwde kapitaal van die regeling. Wil je bijvoorbeeld eerder met pensioen of wil je juist het kapitaal gebruiken om je ouderdomspensioen te verhogen? En hoeveel risico kan en wil je met dat kapitaal lopen? Je aanvullende pensioenkapitaal is immers net als pensioen en AOW je inkomen voor later. Afhankelijk van jouw wensen kun je veel of weinig risico nemen. Dit risicoprofiel beïnvloedt je toekomstige resultaten.

Resultaten van het onderzoek
In opdracht van Pensioenfonds TNO heeft Montae & Partners afgelopen najaar een oproep gedaan onder alle collega’s die aanvullend pensioenkapitaal hebben opgebouwd om mee te doen met een online risicobereidheidsonderzoek. Er is gekeken hoe belangrijk het voor de financiële positie van de deelnemers is als het vermogen afneemt door tegenvallers op de financiële markten (risicodraagkracht) en hoeveel risico is de deelnemer bereid te nemen (risicobereidheid).

Circa 400 deelnemers hebben aan het onderzoek meegedaan, daar zijn we erg blij mee! Het onderzoek was representatief en er zijn twee belangrijke conclusies:

  • De risicodraagkracht was gemiddeld hoog. Dit betekent dat voor veel deelnemers het niet al te grote financiële problemen oplevert als het opgebouwde pensioen lager wordt door negatieve resultaten op de financiële markten.
  • De risicobereidheid van de deelnemers was gemiddeld. Deelnemers zijn bereid risico te lopen als daarmee de kans op een hoger pensioen groter wordt.

Zorg dat je risicoprofiel goed is ingesteld
Op basis van het onderzoek denken wij dat veel deelnemers een hoger risicoprofiel kunnen kiezen dan ze nu doen. Het is dus goed om te checken of jouw risicohouding nog steeds past bij jouw beleggingsprofiel. Er zijn verschillende profielen voor het doel om eerder te stoppen met werken (deze keuze geldt alleen voor de TOP-regeling) en voor een aanvulling op de basisregeling. Voor beide doelen kun je kiezen voor een defensief, neutraal of offensief profiel. Standaard staat het profiel ingesteld voor een aanvulling op je reguliere pensioen met een laag (defensieve) risicoprofiel. Als je in het verleden het risicoprofiel nog nooit hebt aangepast, dan adviseren we om na te gaan of het standaard defensieve risicoprofiel voor jou (nog) passend is. Voor veel deelnemers kan een neutraal of een offensief risicoprofiel beter passend zijn.

Met de inloggegevens van NN IP kun je de rekening(en) voor je Extra Pensioen, Netto Pensioen en/of TOP zelf beheren en je risicoprofiel kiezen op https://wn-mijnpensioen.nnip.com/inloggen.htm. Indien je niet meer beschikt over de inloggegevens raadpleeg dan de website https://mijnpensioen.nnip.com/ of neem contact op met de Klantenservice van NN IP. Deze is bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 0800 – 645 67 36. Vanuit het buitenland kun je bellen naar +31- 79 – 363 96 24. Ook kun je een e-mail sturen naar info@mijnpensioen.nnip.com.