Uitkomst onderzoek: deelnemers Pensioenfonds TNO iets minder risicobereid?

Uitkomst onderzoek: deelnemers Pensioenfonds TNO iets minder risicobereid?

Aan het begin van 2022 hebben we alle deelnemers, gewezen deelnemers en pensioengerechtigden gevraagd hoeveel risico ze willen lopen met hun pensioen. Graag vertellen we je meer over de uitkomst van het onderzoek dat is uitgevoerd door IG&H.

Het onderzoek naar risicobereidheid is belangrijk omdat pensioen verandert. Ook met de komst van het nieuwe stelsel, want dan moeten keuzes gemaakt worden over de pensioenregeling. Bij het nemen van beslissingen willen we de mening van alle betrokkenen meenemen. Op die manier zorgen we samen voor een nieuwe pensioenregeling die aansluit op wat jullie belangrijk vinden. Daarom stellen we het op prijs dat velen van jullie begin dit jaar meegedaan hebben met het online onderzoek naar risicobereidheid. Dank nog daarvoor. De deelname aan het onderzoek was relatief hoog met ruim 16% respons. Ook is de respons representatief voor de verschillende groepen: deelnemers, gewezen deelnemers (collega’s die uit dienst zijn maar hun opgebouwde pensioen nog wel bij Pensioenfonds TNO hebben) en pensioengerechtigden.

Hoeveel risico kan en wil je lopen?
Risicobereidheid is een abstracte term. In het onderzoek is risicobereidheid gesplitst naar: hoeveel risico ben je bereid te nemen als het gaat om je pensioen en anderzijds hoeveel risico kun je lopen. Je kunt bijvoorbeeld wel heel veel risico nemen, maar als dat betekent dat je het risico van een veel lager pensioen zelf financieel niet kunt opvangen, dan is het de vraag of veel risico nemen wel verstandig is. Naar deze twee aspecten is in het onderzoek gekeken. Extra belangrijk daarbij is de vraag in hoeverre de gemiddelde risicobereidheid leeftijdsafhankelijk is. Zo kan in het nieuwe stelsel beter rekening gehouden worden met de gemiddelde risicobereidheid per leeftijdsgroep.

Samenvatting resultaten
Overall is de uitkomst van het onderzoek dat het huidig beleggingsbeleid van het Pensioenfonds TNO aansluit op de risicobereidheid; er is geen reden om het beleggingsbeleid aan te passen. Als we een doorkijkje maken naar het nieuwe stelsel, dan is er geen sterke voorkeur voor een solidaire of flexibele regeling.

Vergeleken met de 19 andere pensioenfondsen die dit onderzoek ook hebben gedaan via IG&H, is de risicobereidheid bij Pensioenfonds TNO net iets lager ligt dan het gemiddelde. Deze uitkomst is niet nieuw; ook in eerdere onderzoeken naar risicobereidheid kwam dat naar voren. Verder laten de uitkomsten zien dat de gemiddelde risicobereidheid sterk leeftijdsafhankelijk is. In het huidige stelsel kan daar geen rekening mee gehouden worden. In het nieuwe stelsel is dat per leeftijdsgroep wel mogelijk.

Wat gebeurt met de resultaten?
De uitkomsten van het onderzoek zijn besproken in de beleidsvoorbereidende commissies, zoals de Beleggingsadviescommissie en het Audit, Risk & Compliance Committee, dat risico’s van het Pensioenfonds beoordeelt, en het bestuur. Ook zijn de resultaten gedeeld met de sociale partners, dus de Raad van Bestuur van TNO en de Ondernemingsraad van TNO. Er wordt gekeken wat de invloed is op het huidige en toekomstige beleggingsbeleid en de vormgeving van de nieuwe pensioenregeling in het nieuwe pensioenstelsel. Naast dit onderzoek zijn er ook nog andere analyses die meegenomen worden in het vormgeven van de stappen op weg naar het nieuwe pensioenstelsel.