Partner- en wezenpensioen

Partner- en wezenpensioen

Geen ouders
Als een kind geen ouders meer heeft, wordt het wezenpensioen verdubbeld naar 32%. Ook pleeg- en stiefkinderen jonger dan 21 jaar kunnen in aanmerking komen voor wezenpensioen.

Geen partner en/of geen kinderen
Heb je voordat je met pensioen gaat of je AOW-leeftijd bereikt geen partner en/of kinderen? Dan wordt je partnerpensioen automatisch omgezet in extra ouderdomspensioen. Dat geldt voor het partnerpensioen dat is opgebouwd na 1 januari 2002. Vanaf die datum is die regeling namelijk ingegaan. Dat deel van het partnerpensioen vervalt bij overlijden en komt dan indirect ten goede aan de andere deelnemers, omdat er dan meer kapitaal in het pensioenfonds zit. Krijg je na je pensioendatum of na je AOW-leeftijd echter alsnog een partner of kinderen? Zij kunnen dan dus geen aanspraak meer maken op pensioen als je overlijdt.

Uit dienst?
Als je geen waardeoverdracht hebt gedaan, blijft je opgebouwde pensioen staan bij het Pensioenfonds TNO. Dat betekent dat als je overlijdt, dat je partner recht heeft op partnerpensioen en je kinderen op wezenpensioen. Kijk bij Mijn pensioen of MijnPensioenoverzicht.nl hoeveel dat is.

Voor 2018 deelnemer bij het pensioenfonds?
Dan is de verhouding van je ouderdomspensioen met je partnerpensioen niet exact 100:70. Dat komt doordat in 2018 je opgebouwde ouderdomspensioen is omgezet naar een ouderdomspensioen met als pensioenrichtleeftijd 68 jaar. Je ouderdomspensioen is daardoor hoger. Het partnerpensioen is niet veranderd. Als je uit dienst gaat en als je met pensioen kunt, krijg je de mogelijkheid om een klein deel van je ouderdomspensioen om te zetten in partnerpensioen, zodat de verhouding weer 100:70 is.

De hoogte van je pensioen staat (helaas) niet vast
Net als bij andere financiële producten, hebben ook pensioenen te maken met risico’s en onzekerheden. De hoogte van je pensioen kunnen we daarom niet garanderen. Het Pensioenfonds TNO doet er alles aan om te zorgen voor een stabiele, gezonde financiële positie. Dat doen we niet alleen door aan alle wettelijke eisen te voldoen, maar ook door verantwoord risicomanagement en beleggingsbeleid. Als het noodzakelijk is, hoort daar een herstelplan bij. Op die manier werken we aan een zo stabiel mogelijk pensioen voor onze pensioengerechtigden van nu én de toekomst.

Rouwen hoef je niet alleen te doen
Pensioenfonds TNO biedt de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van de hulp van Rouwsteun. Het overlijden van een dierbare is immers een ingrijpende gebeurtenis. Je kunt met de vrijwilligers van Rouwsteun in contact komen via www.rouwsteun.nl/pensioenfondstno of bel 085 – 401 42 50. Een van de vrijwilligers neemt dan contact met je op en luistert naar jouw verhaal en geeft je eventueel praktische informatie die zoveel mogelijk aansluit bij wat jij nodig hebt. Ook kan de vrijwilliger je eventueel in contact brengen met instanties of lotgenoten die je verder op weg kunnen helpen.

Recht op pensioen
In het Pensioenreglement vind je alle informatie over je pensioenregeling. Dat reglement bepaalt uiteindelijk het recht op pensioen.

Overige juridische en beleidsmatige documenten
Meer informatie over hoe we met jouw pensioen omgaan en over de financiële stabiliteit van het pensioenfonds lees je in: