Eerder stoppen of langer doorwerken

Eerder stoppen of langer doorwerken

Geheel of gedeeltelijk
Vanaf 10 jaar voor je AOW-leeftijd kun je geheel of gedeeltelijk met pensioen.

Tip

Eerder stoppen of langer doorwerken? Tot drie maanden voor de gewenste ingangsdatum kun je dit aanvragen. Deze keuze moet je vooraf bespreken met je werkgever.

AOW-overbruggingspensioen
Als je (gedeeltelijk) eerder met pensioen gaat, kan een AOW-overbruggingspensioen uitkomst bieden. Het AOW-overbruggingspensioen is een uitkering voor de periode waarin je nog geen AOW krijgt. Je kunt hiervoor een deel van je ouderdomspensioen gebruiken. Het gevolg is wel dat je ouderdomspensioen vanaf je AOW-leeftijd lager is. Ook moet je er rekening mee houden dat het AOW-overbruggingspensioen niet hoger mag zijn dan de AOW-uitkering van twee gehuwde personen.

Bekijk eerst het effect
De keuze om deels eerder of later met pensioen te gaan, maak je vlak voor je pensionering. Dat kan tot uiterlijk drie maanden voor de gewenste pensioendatum. Uiteraard moet je dit vooraf bespreken met je werkgever. Wil je alvast weten wat het voor jouw pensioen betekent als je deels eerder of later met pensioen gaat? Bij Mijn pensioen kun je bekijken wat het effect is op je opgebouwde pensioen bij het Pensioenfonds TNO. Ook kun je daar zien hoe je een AOW-overbruggingspensioen kunt gebruiken als je deels met pensioen gaat. Voor exacte berekeningen zijn deze Actuariële factoren van het Pensioenfonds TNO te downloaden. Hierin staan alle formules en alle andere benodigde cijfers en rekenregels.

Recht op pensioen
In het Pensioenreglement vind je alle informatie over je pensioenregeling. Dat reglement bepaalt uiteindelijk het recht op pensioen.

Overige juridische en beleidsmatige documenten
Meer informatie over hoe we met jouw pensioen omgaan en over de financiële stabiliteit van het pensioenfonds lees je in: