Indexatie van de pensioenen met 9,93%

Indexatie van de pensioenen met 9,93%

Voor het bepalen van de hoogte van de indexatie hanteert het bestuur als maatstaf de Consumentenprijsindex-afgeleid (CPI-afgeleid) over de periode oktober – oktober. De CPI-afgeleid over de periode oktober 2021 – oktober 2022 bedroeg 16,93%. Op basis hiervan kan het fonds een indexatie van 9,93% toekennen. We kunnen de pensioenen in 2023 dus niet volledig laten meegroeien met deze prijsstijging. Hoe wordt dit berekend? En wat zijn de verwachtingen?

Om je pensioen mee te laten groeien met deze prijsstijging, moeten we voldoen aan wettelijke richtlijnen. Een van de wettelijke regels is dat de gemiddelde dekkingsgraad (beleidsdekkingsgraad) minimaal 110% moet zijn voor een gedeeltelijke indexatie. Verder mogen we je pensioen pas volledig indexeren als de beleidsdekkingsgraad meer dan 144% is.

Indexatie vanaf 1 januari 2023
Eind december 2022 was de beleidsdekkingsgraad, het gemiddelde van twaalf maanden, 130%. Dit betekent dat we je pensioen dus gedeeltelijk kunnen indexeren vanaf 1 januari 2023. De indexatie op die datum bedraagt 9,93%. Deze indexatie wordt in maart met terugwerkende kracht verrekend met de pensioenen vanaf 1 januari 2023.

Afgelopen jaren
Sinds de financiële crisis in 2008 zijn de reserves van Pensioenfonds TNO nog niet voldoende aangegroeid. Daardoor zijn de pensioenen de afgelopen jaren veelal niet of zeer beperkt geïndexeerd. Zo was de indexatie in 2020 en 2021 0%.

In 2022 konden we door een algemene maatregel van bestuur (AMvB) van 9 juni 2022 betreffende de aanstaande transitie naar het nieuwe pensioenstelsel uiteindelijk de volledige CPI-afgeleid van 3,28% over 2021 toekennen. De minister heeft in december 2022 aangekondigd om dit indexatie-AMvB te verlengen tot de ingangsdatum van het nieuwe pensioenstelsel*. De exacte inhoud van de AMvB wordt in de loop van het tweede kwartaal verwacht. Aangezien het bestuur in 2022 ook gebruik heeft gemaakt van de AMvB zal het bestuur na publicatie van de tekst van de verlengde AMvB heroverwegen of een aanvullende indexatie wenselijk is.

Het deel van de indexatie dat we dit jaar vooralsnog niet kunnen toekennen (16,93% – 9,93% = 7%), wordt toegevoegd aan het totaal van de gemiste indexaties vanaf 2009. De cijfers van afgelopen jaren vind je hier op onze site.

Vooruitblik
De ambitie van Pensioenfonds TNO is om de pensioenaanspraken en pensioenrechten van (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden jaarlijks te verhogen met de prijsstijging. De verwachting is echter dat het de komende jaren ook nog niet lukt om je pensioen volledig te kunnen indexeren. Daar zijn we realistisch in; we willen het niet rooskleuriger voorstellen dan dat het is.

De meest recente cijfers van de beleidsdekkingsgraad staan op de site.

*Deze beoogde ingangsdatum staat op dit moment gepland voor 1 juli 2023 maar is afhankelijk van de behandeling van de nieuwe wet in de Eerste Kamer.